WORKSHOP 22

Nucleair apotheker, een beroep met een stralende toekomst!

Naam: Drs. Nanno Schreuder

Vooropleiding: Farmacie (Groningen) en specialisatie tot nucleair apotheker (V.S.)

Loopbaan: Nanno Schreuder studeerde Farmacie in Groningen. Na zijn opleiding tot apotheker werkte hij van 1997 tot 2002 als apotheek manager. Vanaf 2002 is hij in dienst van GE Healthcare. In 2003 haalde hij Stralingsdeskundigheid niveau 3 en volgde hij een specialisatie tot nucleair apotheker aan de Purdue Universiteit in West-Lafayette (V.S.). In de periode 2002 tot 2004 is hij verantwoordelijk geweest voor het succesvol opzetten van de radiofarmaca apotheek Zwolle. Sinds de opening van deze apotheek in 2004 is hij manager van deze locatie waarbij hij verantwoordelijk is voor farmaceutische, stralingshygiënische en bedrijfsvoeringaspecten. Aan de Rijksuniversiteit Groningen houdt hij zich bezig met onderzoek naar Medicatieveiligheid en Radiofarmaca.

Beroep: Nucleair apotheker, GE Healthcare Radiofarmaca apotheek Zwolle

Dagelijkse werkzaamheden: Voor het doen van nucleair geneeskundige onderzoeken en behandelingen worden radioactieve geneesmiddelen gebruikt. Deze zogeheten radiofarmaca kunnen worden geleverd door een radiofarmaca apotheek. Radiofarmacie is een vakgebied waarbij kennis van veel disciplines vereist is. Zo moet de nucleair apotheker kennis hebben op het gebied van klinische fysica, nucleaire geneeskunde, radiochemie, hematologie en stralingshygiëne. Deze kennis komt goed van pas bij de verschillende taken van dit relatief nieuwe vakgebied.

De workshop: Tijdens de workshop wordt het vakgebied van radiofarmacie behandeld. Hierbij kunnen de deelnemers zich een beeld vormen van de werkzaamheden van een nucleair apotheker. Zo komt er casuïstiek aan bod welke een goede weergave geeft van de dagelijkse praktijk. Het zal de deelnemers duidelijk worden dat radiofarmacie een interessant werkgebied vormt voor toekomstige apothekers.