WORKSHOP 25

Klinisch chemicus/laboratoriumspecialist klinische chemie

 Naam: Linda Henricks

Vooropleiding/loopbaan: studie farmacie, Universiteit Utrecht (2007-2014), promotieonderzoek, Antoni van Leeuwenhoek (2014-2018), klinisch chemicus in opleiding, LUMC (2018-huidig)

Beroep: Als klinisch chemicus, ook wel laboratoriumspecialist klinische chemie genoemd, werk je in het klinisch chemisch laboratorium van een ziekenhuis. In dit laboratorium wordt bloed van patiënten onderzocht en worden lichaamseigen stoffen gemeten. Dit kunnen allerlei soorten stoffen zijn, zoals bijvoorbeeld natrium, hormonen of het aantal leukocyten in bloed. Als klinisch chemicus heb je een leidinggevende rol binnen het laboratorium, maar beantwoord je ook vragen van artsen over laboratoriumuitslagen.

De workshop: Om klinisch chemicus te kunnen worden, moet je een vierjarige opleiding doen, eigenlijk net als de opleiding tot ziekenhuisapotheker. Je kunt toegelaten worden tot deze opleiding met een aantal studieachtergronden, zoals scheikunde, biomedische wetenschappen of farmacie. Zelf heb ik dus farmacie gestudeerd en ik denk dat je als apotheker een ideale achtergrond hebt om klinisch chemicus te worden. Waarom? Dat vertel ik je tijdens deze workshop. Lijkt het je leuk om in een ziekenhuis te werken, te puzzelen met labwaarden en met veel mensen samen te werken, kom dan naar deze workshop om meer te horen over wat het beroep precies inhoudt.