WORKSHOP 28

De openbare farmacie

Naam: Edgard Weening

Loopbaan: Tijdens mijn stage in 1994 bij Apotheek Venema in Groningen kreeg ik het aanbod om te starten als tweede apotheker. Een apotheek waar ik bijzonder veel geleerd heb. Balie ging voor alles, en de patiënt stond centraal. Deze apotheek had een goede naam in de stad omdat de toenmalige eigenaar een wekelijkse gezondheidsrubriek bij Radio Noord had.

 Vervolgens kreeg ik na 1,5 jaar de gelegenheid om beherend apotheker te worden in Nieuwe Pekela. Een gebied met veel sociale armoede en werkloosheid. Een bijzondere omgeving en een enorm verschil met de stad. Indertijd werden de recepten nog opgehaald bij de huisarts. Niks elektronisch. Dit ‘receptmoment’ combineerden we altijd met koffie en daarbij bespraken we de bijzonderheden in de recepten.  Patiëntenzorg tijdens de koffie.

Na 3 jaar kwam ik op de positie van beherend apotheker van Apotheek Hanzeplein in Groningen. Twee apotheken moest ik fuseren tot een grote 24-uurs apotheek. In 1998 de eerste van Nederland. Ik mocht toen samen met een collega 12 nieuwe assistentes aannemen naast de bestaande personeelsleden. Wat ik me nog goed herinner is de millenniumwisseling. Iedereen was als de dood dat computers dit niet aan zouden kunnen en stroomvoorziening zou uitvallen.  We hebben toen een kolos van een dieselaggregaat voor de deur neergezet om de stroomvoorziening in de apotheek te garanderen. Tijdens de jaarwisseling gebeurde er van alles, maar niets met computers en netspanning. Een hoax van de eerste orde.

Amper 1,5 jaar na de start in Hanzeplein werd ik benaderd door een apotheekhoudende huisarts in Gieten. Hij vroeg of ik belangstelling had om een apotheek te starten in Gieten. Hij en twee collega’s wilden hun apotheekhoudende praktijk verkopen. Dit was toch wel mijn droom, een eigen apotheek.

Een schitterende periode waarin de farmacie een enorme transformatie heeft doorgemaakt. In de beginjaren waren de verdiensten in de apotheek hoog, maar dat was de betaalde goodwill met dito aflossing ook. Prestaties als eerste uitgifte en medicatiebeoordeling kenden we niet. Veel geneesmiddelen waren specialite. Met de huisartsen hebben we een mooi farmacotherapeutisch overleg opgebouwd, baxters geïntroduceerd in het verzorgingshuis en later ook bij de mensen thuis. In 2004 behaalden we ons eerste ISO-HKZ-certificaat. In 2010 gestart met de herhaalservice, in 2012 met smartfilling.

Eind 2012 ben ik gaan praten met mijn collega’s in Veendam omdat ik het gevoel kreeg dat je als solist steeds meer ballen tegelijkertijd in de lucht moet houden en dat je dit beter gezamenlijk kan doen. Dit resulteerde in een fusie met Apothekers Combinatie Veendam per 1 januari 2015. In 2015 en 2016 werden we met de apotheek in Gieten verkozen tot de beste apotheek van de provincie op basis van klantwaarderingen.

Medio 2017 heb ik het besluit genomen om te stoppen en mijn aandeel te verkopen zodat ik de handen vrij had om iets anders te gaan doen.  Sinds die tijd ben ik docent algemene farmacotherapie en apotheekorganisatie aan de masteropleiding Farmacie in Groningen. Al mijn ervaringen kan ik fantastisch gebruiken in het onderwijs.

Je hebt de toekomst zelf in handen. Pak je kansen, doe wat je leuk vindt.

Investeer in je netwerk. Spreek met deze en gene. Doe commissiewerk, bestuurswerk. Juist via die gremia leer je collega’s kennen en voor je het weet kom je via hun weer in een nieuwe functie terecht.

Beroep: Docent algemene farmacotherapie en apotheekorganisatie aan de masteropleiding farmacie in Groningen

De workshop: In mijn workshop zal ik u meenemen door mijn carrière als openbaar-apotheker en als docent-apotheker aan de RUG.